Economie
Midiile românești oprite de la comercializare
Midiile din zona românească a Mării Negre nu mai pot fi recoltate și comercializate, deși cererea pentru aceste delicatese este în creștere. Situația a apărut după ce autoritățile sanitar-veterinare nu au respectat un regulament european care impunea clasificarea apelor.
În timp ce patronii cherhanalelor aduc mii de tone de midii din Bulgaria, Grecia sau Italia, cei care le vând la negru, la kilogram, își prezintă oferta pe internet și le recoltează din apele românești.
Măsura extremă a fost luată după ce autoritățile sanitar-veterinare nu au terminat un studiu despre calitatea apei, așa cum impune un regulament European din 2004. În lipsa documentului, nimeni nu poate confirma că midiile sunt bune pentru consum.
Pescarii autorizați și patronii cherhanalelor sunt cei mai afectați de această interdicție. Cererea de midii este crescută în restaurante, iar cei care le comercializează sunt nevoiți să le aducă de peste hotare.
În ultimii ani, consumul de midii din România a crescut semnificativ deși, pe litoral, nu există vreo fermă unde să crească astfel de moluște.
Anual, în România, se consumă aproape o mie de tone de midii. Până de curând, 300 de tone erau recoltate din apele teritoriale românești. Acum, întreaga cantitate este adusă din țări precum Bulgaria, Grecia sau Italia.
Nimeni nu știe cu exactitate când se va relua recoltarea midiilor din zona românească a Mării Negre.