Externe
Olanda inchiriaza inchisorile altor state
In Olanda multi dintre cei care comit acte de violenta nu sunt trimisi la inchisoare, ci sunt inscrisi in schimb intr-un program in care sunt tratate persoanele cu probleme psihice, aflam dintr-un reportaj The Guardian.
"Nu tratam doar persoane care sufera de depresie. Sunt oameni cu vulnerabilitate psihotica, cu autism, cu dificultati severe de invatare, de multe ori in combinatie cu tulburari grave de personalitate, dependente, probleme financiare si familiale, care sunt adeseori traumatizati. Nimeni nu ar incuviinta infractiunile sau actele de violenta comise, insa in spatele lor exista o lume trista. Daca vrei sa repari asta, vei avea nevoie de mult timp", spune Hommo Folkerts, psiholog criminalist si persoana de sprijin in cadrul programului.
Ca urmare a reducerii drastice a numarului de pedepse cu inchisoarea, Olanda, care are o rata de incarcerare de 54,4 la 100.000 de locuitori, a treia in topul celor mai mici din Europa, se confrunta cu o situatie neobisnuita, scriu jurnalistii britanici: nu are suficienti prizonieri pentru a-si umple inchisorile, asta chiar si in conditiile in care le inchiriaza locuri Norvegiei si Belgiei.
Din 2014, a desfiintat 23 de inchisori, care au fost transformate in aziluri, hoteluri si chiar locuinte. Numarul prizonierilor a scazut de la 42.000 in 2008 la 31.000 in 2018, in timp ce infractiunile inregistrate s-au redus cu 40% in perioada mentionata, la 785.000 anul trecut, evolutii pe care expertii le numesc "nemaivazute" in lumea occidentala.