Economie

Până la urmă, dacă n-ai producţie n-ai ce să transporţi

Sectorul energetic trebuie privit ca un sistem, altfel nu vom reuşi să avem preţuri şi facturi suportabile pentru consumatori, a declarat, luni, directorul executiv al Asociaţiei Producătorilor de Energie Electrică (HENRO), Silvia Vlăsceanu, la cea de-a 6-a ediţie a Forumului Energiei.

"Sectorul energetic trebuie privit ca un sistem. Dacă nu vom aplica acest concept de sistem şi să privim toate segmentele cu acelaşi obiectivism, cu aceeaşi pasiune, cu aceleaşi dorinţe, cu aceleaşi ambiţii, nu vom reuşi să avem un sector energetic care să vină în sprijinul consumatorilor cu preţuri suportabile, facturi pe care să le poată susţine din propriile venituri sau cu sprijinul statului, pentru cei care sunt într-adevăr defavorizaţi. De aceea, cred că pentru a veni cu un program de investiţii aplicabil tuturor segmentelor din sistemul electroenergetic trebuie să privim toate aceste segmente în mod egal. Am auzit că vom avea săptămâna aceasta draftul de strategie, ca un document-concept. În orice caz, este nevoie de o planificare a investiţiilor şi, când spun planificare, mă refer la faptul că trebuie planificate investiţiile în producere utilizând toate sursele şi resursele de energie. La fel de adevărat este că ritmul de dezvoltare al capacităţilor de producere din surse regenerabile, cu precădere soare şi vânt, este mult mai rapid atunci când comparăm cu dezvoltarea unor capacităţi în zona nucleară sau de gaze naturale", a susţinut Vlăsceanu.

În viziunea specialistei în energie electrică, sintagma "reducerea dependenţei de importuri" este mai corectă decât cea "independenţă energetică".

"Având în vedere că sistemele electroenergetice sunt interconectate, dar le aducem din alte zone ale lumii, atunci într-adevăr poate am putea vorbi şi de o industrializare corectă a României şi de o creştere evidentă a consumului. În final, ne dorim ca industrializarea să ducă la o creştere a consumului, ceea ce va da posibilitatea tuturor actorilor din piaţă, de la producere până la consumator, să contribuie la funcţionarea în siguranţă şi la crearea acestui hub energetic despre care vorbim de 30 de ani, cel puţin (...) Eu nu merg neapărat pe ideea de independenţă energetică. Din punctul meu de vedere, sintagma corectă este reducerea dependenţei de importuri, mai ales în zona de energie electrică unde sistemele sunt interconectate (...) Toate segmentele sectorului electroenergetic sunt importante, toate sub-sectoarele sunt la fel de importante. Până la urmă, dacă n-ai producţie n-ai ce să transporţi şi dacă n-ai consumatori nu mai ai nevoie nici de producţie, nici de transportul energiei prin reţelele de transport şi distribuţie", a afirmat reprezentanta HENRO.

Specialişti din domeniului energetic, alături de reprezentanţi ai autorităţilor, participă luni la cea de-a 6-a ediţie a evenimentului "Forumul Energiei", organizat de publicaţia Financial Intelligence.

Vizualizări: 416

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Economie:

Citește și: