Politică

Polițistul lui Șoșoacă, dat afară

Valer Kovacs, polițistul care a împrumutat motocicleta sa senatoarei Diana Șoșoacă pentru un clip electoral, a fost destituit din sistem, conform unui comunicat emis de Inspectoratul General al Poliției Române (IGPR).

Decizia a fost luată după un scandal mediatic declanșat de gestul său. Kovacs a declarat că a fost contactat de Șoșoacă și a acceptat să îi împrumute motocicleta deoarece era „Ziua Porților Deschise”.

IGPR a explicat că măsura disciplinară a fost luată "conform prevederilor legale", subliniind că polițistul a fost sancționat anterior în repetate rânduri pentru activitatea sa pe rețelele de socializare și participarea în emisiuni TV, unde a distribuit "conținut audio-video care, prin mesajul și afirmațiile făcute, a adus jigniri unor categorii profesionale în ansamblul lor (magistrați etc.)", arată Gândul.ro

Potrivit IGPR, Valer Kovacs "a exprimat opinii contrare intereselor României sau preferințe politice" și "a difuzat materiale care au instigat la indisciplină". De asemenea, instituția a precizat că polițistul a fost lipsit de respect față de colegi și nu a asigurat informarea corectă a cetățenilor.

 

”Măsura disciplinară a fost luată conform prevederilor legale, după parcurgerea tuturor paşilor procedurali, la propunerea Consiliului de disciplină, constituit la nivelul instituţiei”, anunţă MAI.

Conform Raportului de cercetare prealabilă, în esenţă, în cadrul cercetării prealabile, s-a reţinut faptul că, în intervalul iunie 2022 - martie 2024, cel în cauză a distribuit în spaţiul public, utilizând mai multe conturi pe diferite platforme de socializare, dar şi prin participarea în cadrul unor emisiuni TV, conţinut audio-video, care, prin mesajul şi afirmaţiile făcute, a adus jigniri unor categorii profesionale în ansamblul lor (magistraţi etc.), a exprimat opinii contrare intereselor României sau preferinţe politice, a încălcat obligaţia de a respecta confidenţialitatea datelor dobândite în timpul serviciului, a difuzat materiale care au instigat la indisciplină, a fost lipsit de respect faţă de colegi sau alte persoane şi nu a asigurat informarea corectă a cetăţenilor, precizează MAI.

 

Anterior acestei măsuri, agentul de poliţie a fost sancţionat în repetate rânduri, fără a manifesta regret pentru faptele comise sau respect pentru statutul de poliţist, subliniază MAI, iar acesta poate contesta actul administrativ, conform prevederilor legale.

Polițistul susținea că ”nu face politică”

În urma scandalului, senatoarea Diana Șoșoacă a sărit în apărarea lui Kovacs, declarând că acesta ar trebui să fie „ministru de Interne”. „Încercarea autorităților de a-l da afară pe domnul Valer Kovacs nu va face decât să-l propulseze în cele mai înalte funcții din stat, odată cu schimbarea puterii de la București”, a afirmat Șoșoacă. Ea a anunțat, de asemenea, că va sesiza "organismele internaționale" cu privire la abuzurile exercitate asupra polițistului, acuzând România de dictatură.

”Mi se impută că aş fi adus atingere onoarei instituţiei din care fac parte”, susţine Valer Kovacs într-un dialog cu liderul AUR George Simion, postat pe Facebook. El spune că i se reproşează că a făcut poză cu europarlamentarul Cristian Terheş, precizând că dosarul referitor la faptul că i-a oferit Dianei Şoşoacă motocicleta reprezintă un alt dosar.

 

Kovacs mai afirmă că a fost omul care a aplicat cele mai multe sancţiuni administratorilor de drum pe tronsonul de autostradă.

”Cum aş putea eu să mă reprofilez? Sau ce aş putea? Să mă apuc de taxi?”, se întreabă el.

În afară de George Simion, în apărarea sa a intervenit şi europarlamentarul Cristian Terheş, care a susţinuit că motivul real al destituirii este că Valer Kovacs a amendat în mai multe rânduri CNAIR, pentru faptul că nu au protejat cum se cuvine carosabilul, lucru ce l-ar fi nemulţumit pe ministrul Transporturilor Sorin Grindeanu.

”Eu nu fac politică de nicio culoare”, a declarat în trecut polițistul, deşi posta pe reţelele de socializare mesaje similare celor promovate de Diana Şoşoacă şi avea apariţii la Zeus TV, alături de Luis Lazarus, un apropiat al Dianei Şoşoacă.

IGPR a menționat că Kovacs poate contesta actul administrativ, conform prevederilor legale.

 

 

Vizualizări: 300

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Politică:

Citește și: