Externe

Porumbul ucrainean, interzis în Polonia

Polonia anunță că interdicția cerealelor ucrainene va continua. Ca reacție la această decizie, Ucraina spune că este pregătită să meargă la Organizația Mondială a Comerțului pentru a cere despăgubiri din partea Poloniei. Se pare însă că Polonia va fi acompaniată și de Ungaria și România.

 
 
Într-o rezoluție adoptată marți, guvernul polonez a cerut Uniunii Europene să extindă interdicția importurilor a patru cereale (grâu, porumb, rapiță și semințe de floarea soarelui) și a afirmat că „indiferent de decizia ulterioară a Comisiei Europene, nu vom deschide granița cerealelor ucrainene după această dată [vineri, 15 septembrie]” într-o declarație publicată marți, 12 septembrie, relatează Le Monde citat de Rador.

 
 
Deși Polonia este un furnizor important de ajutor militar și umanitar pentru Ucraina și găzduiește aproximativ un milion de refugiați ucraineni, problema importurilor de cereale a stârnit o dispută diplomatică între cele două țări vecine.

 
 

După anunțul Varșoviei, Ucraina a anunțat că este pregătită să atace decizia la Organizația Mondială a Comerțului pentru a cere despăgubiri din partea Poloniei, acuzându-și vecina său, altfel un aliat apropiat, de „populism politic înainte de alegerile legislative programate la mijlocul lunii octombrie”.

Premierul ucrainean Denis Smihal a avertizat pe X (fostul Twitter) că „Ucraina va fi forțată să apeleze la arbitrajul OMC”.

Problema este deosebit de sensibilă în Polonia, unde vor avea loc alegeri luna viitoare. Actualul guvern populist de dreapta, dominat de partidul Lege și Justiție, se bucură de un sprijin puternic în regiunile agricole. „Aceasta este o întrebare fundamentală pentru noi. Interesele zonei rurale poloneze sunt cele mai importante pentru noi”, a susținut guvernul polonez în comunicatul său de presă.

„Vreau să asigur toți fermierii, întreaga zonă rurală poloneză, că, fără îndoială, vom apăra interesele fermierilor polonezi”, a declarat prim-ministrul Mateusz Morawiecki la o ședință a cabinetului său. Viceprim-ministrul Jaroslaw Kaczynski, la rândul său, a clarificat că Polonia vrea să ajute Ucraina „dar, în același timp, nu trebuie să uităm de concetățenii noștri”.

Conflictul din Ucraina și problemele cu exporturile ucrainene de cereale prin Marea Neagră au făcut din UE o rută de tranzit majoră și o destinație de export pentru cerealele ucrainene.

În aprilie, UE a autorizat cinci state membre - Bulgaria, Ungaria, Polonia, România și Slovacia - să interzică comercializarea grâului, porumbului, rapiței și floarea soarelui din Ucraina pe teritoriul lor, cu condiția să nu fie împiedicat tranzitul acestor cereale către alte ţări. Cele cinci țări au solicitat aceste măsuri pentru a-și proteja fermierii, care au dat vina pe aceste importuri pentru scăderea prețurilor pe piețele locale. Aceleași state au cerut ca interdicțiile, care expiră vineri, să fie prelungite.

Ungaria și România vor prelungi până la sfârșitul anului interdicția la importurile de cereale din Ucraina, care expiră pe 15 septembrie, indiferent de ce decizie va lua Comisia Europeană în această problemă, a anunţat ministrul ungar al agriculturii, István Nagy, după încheirea negocierilor de la București cu omologul său român, Florin Barbu.

"Am convenit ca măsurile restrictive privind cerealele ucrainene să fie menținute după 15 septembrie. Interesele fermierilor sunt pe primul loc!" - a scris șeful Ministerului Agriculturii din Ungaria pe pagina sa de Facebook.

El a însoțit acest mesaj cu fotografii de la întâlnirea cu ministrul român.
După București, Nagy intenţionează să poarte discuții și cu colegii din Bulgaria și Slovacia. Guvernul polonez a declarat anterior că, în orice caz, nu își va deschide granițele pentru cerealele ucrainene pe 15 septembrie și va menţine autorizaţia doar pentru tranzitul prin teritoriul său.

Amintim că, în aprilie, Bulgaria, Ungaria, Polonia, România și Slovacia, protejând interesele fermierilor lor, au interzis importul de cereale și alte tipuri de produse agricole din Ucraina. Ulterior, au anulat aceste măsuri în schimbul deciziei Comisiei Europene de a institui, mai întâi până pe 5 iunie și apoi până pe 15 septembrie, un embargo asupra livrărilor din Ucraina a patru tipuri de cereale și semințe oleaginoase - grâu, porumb, rapiță și semințe de floarea soarelui.

În iulie, cinci țări din Europa Centrală au cerut în comun Comisiei Europene prelungirea, cel puțin până la sfârșitul anului, a interdicției la importurile de cereale din Ucraina, care au intrat pe piețele lor la prețuri de dumping. O decizie în această privință nu a fost încă luată la Bruxelles.

 

Vizualizări: 77

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Externe:

Citește și: