Comunitate
Rată mare de abandon a studiilor în România
Peste 15% dintre tinerii din România au absolvit cel mult gimnaziul, rata de abandon în cazul elevilor de etnie romă este cea mai mare.
Rezultatele la Evaluarea Națională arată disparitățile cronice din educație și corelația directă între riscul de sărăcie și excluziune socială și notele obținute de copiii vulnerabili: în mediul rural, de pildă, aproape 40% dintre copii nu au reușit o medie de 5, media națională a celor care au luat peste 5 fiind de aproximativ 75%. Salvați Copiii România anunță intensificarea programului de educație remedială în timpul verii și solicită Ministerului Educației să colecteze și să analizeze și date care să reflecte impactul statutului socio-economic al familiei asupra rezultatelor la testările naționale, pentru a putea lua măsuri adecvate de sprijin și compensare a dezavantajelor.
Deschiderea programului a avut loc la Şcoala Generală nr. 145 (zona Baicului), unde peste 70% dintre elevi sunt de etnie romă. Un procent de aproximativ 50% dintre elevele de etnie romă abandonează şcoala înaintea absolvirii gimnaziului. Zona urbană marginalizată Baicului este eterogenă, formată din diferite minorităţi, dintre care cei mai numeroşi sunt romii, urmaţi de arabi, chinezi şi turci, la care se adaugă refugiaţii, majoritatea de origine africană.
În Școala 145 se află Biroul de Protecție Socială, care acordă numeroase tipuri de ajutoare sociale populației cartierului. Unele dintre familiile copiilor din școală sunt monoparentale și sărăcia unora dintre familiile elevilor este extremă: au fost cazuri de familii (mama și copiii) care trăiau pe malul râului Colentina, în adăposturi din carton sau se refugiau în scările blocurilor. Abandonul școlar este ridicat în rândul fetelor de etnie romă, urmat de căsătorii timpurii (în clasele a VI-a, a VII-a și a VIII-a).
De altfel, situația de segregare a copiilor de etnie romă din sistemul de învățământ rămâne un motiv de îngrijorare: 79% dintre copiii romi cu vârste cuprinse între 0 și 17 ani sunt expuși riscului de sărăcie, iar în 2020, 51% dintre copiii romi cu vârste cuprinse între 6 și 15 ani au frecventat școli în care „toți colegii sau majoritatea colegilor sunt romi” (Agenția pentru Drepturi Fundamentale a Uniunii Europene, 2022).
Salvati Copiii va intensifica programul de educație remedială pentru 3.156 de copii din grupuri vulnerabile (copii din familii cu dificultăți economice și copii cu părinții plecați la muncă în străinătate), dintre care 300 preșcolari. De asemenea, vor fi organizate tabere pentru cel puțin 1.000 de copii cu părinții plecați la muncă în străinătate.