Externe

Război în Israel, atentate în Europa

O persoană a fost ucisă şi două rănite de un individ înarmat cu un cuţit, vineri dimineaţă, la Liceul Gambetta din Arras, oraş situat la circa 180 de kilometri nord de Paris, în departamentul Pas-de-Calais. Presupusul autor, care ar fi strigat "Allah Akbar" în acel moment, a fost arestat, relatează TF1.

Le Figaro scrie că agresorul, dar şi fratele său au fost arestaţi de poliţie. Se pare că ambii sunt de origine cecenă.

Agresorul figura în evidenţele poliţiei, potrivit Le Figaro. Fratele său a fost reţinut în apropierea liceului.

 


Atacul intervine a doua zi după incidente la o manifestaţie interzisă pro-palestinieni la Paris, care a dat naştere unor încăierări.

Franţa are cea mai mare populaţie musulmană şi evreiască din Europa, iar conflictul israeliano-palestinian a contribuit în trecut la tensiuni între cele două comunităţi. 

Armata israeliană a cerut vineri tuturor civililor din oraşul Gaza, cu o populaţie de peste 1 milion de locuitori, să plece înspre sud în termen de 24 de ore, în timp ce tancurile israeliene se adună în preajma graniţei înaintea unei invazii terestre aşteptate după atacul devastator al grupării militante Hamas de sâmbăta trecută.

 

"Acum este timpul pentru război", a declarat joi ministrul apărării Yoav Gallant, în timp ce avioanele de război israeliene continuau să bombardeze Gaza ca represalii la atacurile din weekend ale militanţilor Hamas, care au ucis peste 1.300 de israelieni, majoritatea civili.

Peste 1.500 de palestinieni au fost deja ucişi în atacurile isareliene efectuate ca represalii.

Un oficial Hamas a îndemnat însă cetăţenii din Gaza să nu cadă în capcana a ceea ce el a numit "propagandă falsă".

Aripa militară a Hamas a declarat ulterior că 13 dintre zecile de persoane pe care le-a capturat din Israel au fost ucise în ultimele lovituri aeriene israeliene.

 


Israelul a jurat să anihileze gruparea militantă Hamas, care a condus atacurile de sâmbătă, şi a subliniat că tunelurile Hamas, complexurile militare, reşedinţele oficialilor de rang înalt şi depozitele de arme se numără printre cele 750 de ţinte militare lovite peste noapte.

O invazie terestră în Fâşia Gaza, o zonă îngustă şi dens populată, unde locuiesc 2,3 milioane de oameni, prezintă un risc serios. În plus, Hamas a ameninţat că va ucide ostaticii israelieni pe care îi are.

 


 

Vizualizări: 170

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Externe:

Citește și: