Economie
Reducerea prețurilor la alimente, mai degrabă simbolică
Proiectul de ordonanţă de urgenţă care are scopul reducerii preţurile alimentelor va fi pus, miercuri în transparenţă decizională pe site-ul Ministerului Agriculturii, au precizat surse guvernamentale, pentru News.ro. Conform prevederilor, ordonanţa va include reducerea adaosurilor comerciale cu până la 20% la procesator şi 20% la retaileri, au mai explicat sursele citate care au adăugat că reducerea adaosurilor comerciale va fi aplicată pe o perioadă de trei luni. Este posibil ca proiectul de OUG să figureze pe ordinea de zi a şedinţei de joi a Executivului, au mai spus sursele respective.
Prin urmare, la procesator preţul de achiziţie al materiilor prime va fi făcut un cost de producţie şi anume fişa de cost în care sunt incluse cheltuilelile directe şi indirecte pentru a nu afecta activitatea, iar după ce are fişa de cost, procesatorul poate pune un adaos comercial de maximum 20%, au explicat sursele guvernamentale, marţi pentru News.ro.
În prezent adaosul pleacă de la 10 şi ajunge până la 45%.
De asemenea, ca sa nu fie activitatea afectată, a fost introdus în lanţ şi distribuţia. Astfel, cei care au costuri operaţionale pot aplica adaos de maximum 5%, dar va fi cumulat pe lanţ, iar pe lanţ nu poate fi mai mare de 5% faţă de preţul de achiziţie de la procesator, au mai precizat sursele menţionate.
În ceea ce priveşte supermarketul, va avea costurile toate incluse în preţul produsului cu amortizare şi reparaţii magazine, iar marja de adaos comercial e de maximum 20%.
Totodată, pe perioada actualul normativ sunt suspendate taxele prevăzute in legea practicilor comerciale neloiale, au mai explicat surse din Guvern, pentru News.ro.
Această schemă va fi aplicată şi produselor de import, pornind de la fişa de cost, au mai spus sursele amintite.
Fermierii nu vor fi afectaţi de această nouă ordonanţă de urgenţă, iar ieftinirea va duce la reducerea la preţ la raft la alimente, au adăugat sursele guvernamentale.
Reducerea adaosurilor comerciale va fi făcută la 14 categorii de produse agricole şi alimentare
Măsurile proiectului de ordonanţă de urgenţă prevăd o reducere a adaosurilor comerciale la următoarele grupe de produse agricole şi alimentare:
1. Pâine albă simplă întreagă cu gramaj cuprins între 300g-500 grame, fără specialităţi.
2. Lapte de vacă proaspăt 1L, grăsime 1,5%.
3. Brânză telemea din lapte de vacă vrac.
4. Iaurt simplu din lapte de vacă, 3.5% grăsime, cu gramaj maxim 200 grame.
5. Făină albă de grâu ”000” 1 kg.
6. Mălai standard 1 kg.
7. Ouă de găină calibrul M 10 buc.
8. Ulei de floarea-soarelui 1L.
9. Carne proaspătă pui - în aplicarea ordonanţei de urgenţă, înseamnă - pui întreg, tacâmuri de pui, pulpe pui întregi cu os şi aripi pui, varianta standard.
10. Carne proaspătă porc - în aplicarea ordonanţei de urgenţă, înseamnă - carne porc lucru, pulpă porc.
11. Legume proaspete vrac - în aplicarea ordonanţei de urgenţă, înseamnă - roşii, ceapă, castraveţi, fasole uscată, morcovi, ardei gras Bianca şi ardei kapia.
12. Fructe proaspete vrac - în aplicarea ordonanţei de urgenţă, înseamnă - mere roşii şi mere golden, prune, pepene roşu, struguri de masă.
13. Cartofi proaspeţi albi vrac.
14. Zahăr alb tos 1 kg.
Conform surselor citate, vor fi efectuate controale de către Agenţia Naţională de Administrare Fiscală (ANAF) pentru a verifica fişele de cost.