Administrație
România, pe ultimul loc în Europa la donarea de sânge!
Românilor le este teamă să doneze sânge, deși sunt conștienți că astfel pot salva mulți bolnavi.
Doar un sfert dintre cei care trăiesc în mediul urban au făcut acest gest măcar o dată în viață, arată un studiu recent.
În lunile de vară, când oamenii sunt plecați în concediu, situația este extrem de grea, spun medicii, care sunt nevoiți uneori să amâne operații din cauza lipsei de sânge.
În centrul de donare al Spitalului Universitar din Capitală în prima lună de vară doar 150 de persoane au donat sânge. Spitalul are nevoie zilnic de zeci de litri, pentru urgențe, dar și pentru operațiile programate.
Nevoia de sânge este extrem de mare în fiecare spital din țară dar, din păcate, puțini români donează sânge.
Un studiu realizat de Societatea Română de Marketing şi Cercetarea Opiniei Publice arată că 56% dintre români au temeri legate de actul donării, sunt reticenți și nu donează. Au frică de ace, de sânge, manifestă teamă de spitale, de posibilitatea de a lua o boală sau infecţii din centrele de donare.
4 din 10 români din mediul urban au declarat că au donat sânge vreodată, însă doar 17% în ultimul an.
32% dintre participanții la studiu au punctat lipsa informaţiilor referitoare la donarea de sânge, iar 18 % au spus că nu sunt motivaţi, dacă nu trebuie să doneze pentru cineva apropiat.
După donare, sângele este împrospătat, iar imunitatea organismului crește. Cu toate acestea, doar 36% dintre donatori fac acest lucru pentru beneficiile aduse sănătăţii lor.
În încercarea de a strânge cât mai mulți donatori, statul oferă o zi liberă de la serviciu, 50% reducere la transportul în comun și un card în valoare de 69 de lei. Iar zilele acestea Ministerul Finanțelor oferă condiții preferențiale pentru donatorii care cumpără titluri emise de stat: vor beneficia de dobânda cea mai mare, de peste 7%. Timp de 3 zile, oameni pot merge să doneze chiar în centrul mobil din incinta ministerului.