Eveniment

Românii au luat peste 8 milioane de concedii medicale

Cele peste 8 milioane de concedii medicale luate de români anul trecut însumează aproape 110.000 de ani și costă statul în jur de 6 miliarde de lei.

Este situația care l-a determinat pe Marcel Ciolacu, să ceară un raport, de la Casa Națională de Asigurări de Sănătate. „Este clar că s-a abuzat și vrem să vedem dacă sunt din domeniul public sau privat”, a subliniat premierul.

Doar în 2022 angajații din România au avut peste 40 de milioane de zile de concediu medical care au costat 5,9 miliarde de lei.

Suma alocată a fost aproape dublă față de anul anterior 2021, când au fost aproape la fel de multe zile de concediu medical doar că suma decontată a fost mult mai mică.

Iar în primele 3 luni ale acestui an au fost emise deja 1,8 milioane de certificate.

Reprezentanții Casei Naționale de Asigurări de Sănătate spun că la 31 mai exista o restanță pentru plata concediilor medicale de 1,93 de miliarde de lei. Autoritățile sunt de părere că scutirile medicale se acordă prea ușor.

„Au fost înregistrate sesizări din parte angajatorilor care reclamă că deși angajații se află în concediu medical, aceștia postează imagini din vacanță. Casele de asigurări de sănătate merg și verifică înscrisurile medicale, nu au fost declarate nereguli”, a declarat Larisa Mezinu, purtător de cuvânt CNAS.

În România, durata maximă a concediului pentru incapacitate temporară de muncă, pentru fiecare tip de afecţiune, este de cel mult 183 de zile pe an.

Conform legii, primele 5 zile de concediu medical sunt plătite de angajator, iar restul de stat și se acordă între 75 și 100 % din salariu.

 

În trecut, România a avut un mecanism de verificare a concediilor medicale, așa cum se întâmplă în alte țări din Europa, dar s-a renunțat la el.

Vizualizări: 80

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Eveniment:

Citește și: