Administrație

Schimbări majore în sistemul de sănătate

De la 1 iulie va intra în vigoare noul contract-cadru din Sănătate care stabilește că românii vor beneficia anual de consultațiile de prevenție la medicul de familie.

Aceștia vor putea recomanda o paletă mai largă de investigații paraclinice de care pot beneficia gratuit asigurații. De asemenea, numărul analizelor medicale efectuate în ambulatoriu și la spital va crește pentru a se reduce presiunea asupra spitalelor.

Noul contract-cadru pentru acordarea de servicii medicale a fost aprobat de Guvern, acesta punând mai mult accent pe depistarea precoce a bolilor și mărind numărul de consultații preventive care pot fi decontate, potrivit șefei Casei Naționale de Asigurări de Sănătate (CNAS) care a descris documentul drept „o adevărată reformă a sistemului“.

„Aceste reglementări nu reprezintă o simplă actualizare a actelor normative din domeniul asigurărilor sociale de sănătate, ci o adevărată reformă de reorientare a sistemului şi de utilizare eficientă a Fondului Naţional Unic de Asigurări Sociale de Sănătate. (...) Măsurile adoptate prin acest act normativ vor contribui esenţial la îmbunătăţirea stării de sănătate a populaţiei prin inversarea «piramidei» serviciilor medicale de la tratarea cazurilor grave descoperite târziu, la depistarea precoce şi tratarea bolilor în faze incipiente“, a declarat Adela Cojan, preşedinta CNAS.

Vizualizări: 76

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Administrație:

Citește și: