Eveniment

Temperatura oceanelor a atins o medie record

Vin noi semnale de alarmă de la climatologi după ce temperatura oceanelor a atins o medie record de aproape 21 de grade Celsius, după cum arată datele observatorului climatic al Uniunii Europene.

Acest lucru ar putea avea consecințe majore, având în vedere că oceanele joacă un rol important în reglarea climei Pământului.

Miliarde de oameni, de pe toate continentele, se confruntă cu una dintre cele mai toride veri din viața lor. Deși mulți sunt de părere că temperaturile arzătoare sunt normale în sezonul cald, unii experți cred că această vară ar putea fi "un nou punct de cotitură" în schimbările climatice, iar situația se va înrăutăți în următoarele decenii.

Temperatura medie a oceanelor lumii a atins, în această săptămână, cel mai ridicat nivel din istorie, 20,96 grade Celsius, potrivit Serviciului Copernicus pentru Schimbări Climatice. Și nu se va răci prea curând, deoarece fenomenul El Nino, care tinde să încălzească apele de pe glob, abia a început.

În acest context, unele specii marine vor căuta locuri mai reci, iar asta va perturba lanțul trofic. Unele stocuri de pește ar putea fi amenințate și, implicit, securitatea alimentară în anumite zone de pe glob.

Coralii pot supraviețui la maximum 29 de grade Celsius. Dar, în prezent, în sudul Floridei s-au înregistrat chiar și 38 de grade Celsius, punând în pericol al treilea recif de corali din lume. Cei de acolo fac tot posibilul să îl salveze.

Vizualizări: 80

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Eveniment:

Citește și: