Economie
Ajutoare de stat pentru producătorii români de alimente
După ce a plafonat adaosul comercial pentru câteva alimente de bază, Guvernul anunță că va acorda ajutoare de stat pentru producătorii de alimente.
Câte 150 de milioane de euro, anual, vor fi puși la dispoziția fabricilor de profil pentru a-și crește producția, fie că vorbim despre industria cărnii, a lactatelor și brânzeturilor ori a panificației.
Sunt tocmai sectoarele pentru care țara noastră și-a crescut importurile în ultimii ani.
Noua schema de ajutor din industria alimentară va aduce 150 de milioane de euro pe an pentru producătorii români, prevede o ordonanță adoptată de guvern.
Beneficiarii ajutorului de stat sunt firme care activează în fabricarea, prelucrarea și conservarea cărnii, peștelui, cartofilor, sucurilor, fructelor și legumelor, uleiurilor, lactatelor, brânzeturilor, morăritului, panificației, patiseriei și zahărului.
Banii pot fi folosiți pentru cumpărarea de utilaje, echipamente, instalații și nu pentru altfel de cheltuieli, precum cele cu salariile. Firmele vor trebui să aibă o contribuție de cel puțin 25% din costurile investiției, din resurse proprii, inclusiv din credite bancare, pe care statul le poate garanta astfel încât dobânzile să fie mai reduse.
Pe perioada celor patru ani, cât va dura programul, Guvernul estimează un număr total de 140 de beneficiari, adică 70% din cei care activează în domeniile incluse în acest program.
Un beneficiar al ajutorului va putea primi cel mult 500.000 de euro pentru înființarea de linii de producție, extinderea celei existente sau diversificarea ei.