Economie
Ceapa a ajuns să declanșeze o criză alimentară globală
Banala ceapă a ajuns să genereze o criză alimentară globală, după ce un cumul de factori a dus la o lipsă acută a celei mai consumate legume din lume, care a cauzat imediat restricții dure și la comercializarea celorlalte legume.
Preţurile la ceapă au crescut, alimentând inflaţia şi determinând unele ţări să ia măsuri pentru a-şi asigura necesarul. Marocul şi Turcia au oprit unele exporturi, la fel ca şi Kazahstanul. Autorităţile din Filipine au ordonat investigaţii cu privire la posibile carteluri care distribuie ceapă.
Restricțiile la ceapă s-au extins și la celelalte legume iar marile țări introduc deja raționalizări.
Restricţiile s-au extins dincolo de ceapă pentru a include morcovii, tomatele, cartofii şi merele, afectând cantităţile disponibile la nivel mondial, au avertizat recent ONU şi Banca Mondială. În Europa, rafturile goale au forţat supermarketurile din Marea Britanie să raţionalizeze achiziţiile la anumite fructe şi legume după recoltele mici din sudul Spaniei şi nordul Africii.
Ceapa este un ingredient de bază la nivel mondial, fiind cea mai consumată legumă după tomate, care tehnic sunt un fruct. Aproximativ 106 milioane de tone de ceapă sunt produse anual la nivel mondial, adică o cantitate echivalentă cu cea de morcovi, ridichi, ardei şi usturoi, combinate.
Explozia preţurilor este un efect secundar al inundaţiilor catastrofale din Pakistan, al frigului care a afectat stocurile în Asia Centrală şi al războiului din Ucraina. În paralel, în Africa de Nord fermierii se confruntă cu o secetă severă şi o creştere a preţurilor la seminţe şi îngrăşăminte.
Pentru moment, chiar dacă multe guverne sunt fericite să subvenţioneze importurile de făină pentru a-şi menţine cetăţenii fericiţi, există un sprijin limitat pentru cultivatorii de legume.
Rezultatul este că lumea produce prea multe cereale, zahăr şi uleiuri vegetale decât necesarul nutriţional şi doar o treime din fructele şi legumele de care are nevoie, avertizează specialiștii.