Economie
Fermierii, obligați să cultive anumite plante pe terenurile lor
Din anul agricol 2023, fermierii români au obligația ca pe o porțiune din terenurile lor să cultive un anumit tip de plante.
Încă din anul 2018, Comisia Europeană anunța că vrea să reevalueze sprijinul cuplat acordat fermierilor europeni pentru culturile proteice: soia, fasole, mazăre, linte etc. Între timp, forul european a venit cu măsuri efective. Fermierii români vor fi obligați să cultive plante cu un conținut ridicat de proteine vegetale pe cel puțin 10% din terenurile pe care le dețin.
Odată cu anul în curs 2023, fermierii din România sunt obligați să cultive plante bogate în proteine vegetale pe cel puțin o zecime din terenurile agricole pe care le dețin, notează stirileprotv.ro.
În urmă cu cinci ani, Uniunea Europeană promitea că sprijinul direct acordat agricultorilor care vor implementat măsura cultivării plantelor proteice va fi mărit substanțial. În 2018, Bruxelles-ul spunea că producția europeană de plante proteaginoase nu este suficientă pentru acoperirea cererii de pe piața internă.
Acum, CE anunță că fermierii vor primi și bani europeni, dacă fasolea, mazărea, lintea sau soia de pe ogoarelor lor, nemodificate genetic, nu vor fi stropite cu îngrășăminte chimice, potrivit sursei citate.
Tendința agricultorilor din România vine oarecum în contradicție cu dorința instituțiilor UE. Statistica spune că fermierii români renunță în fiecare an la culturile proteice. Se întâmpla asta deși, paradoxal, consumul de fasole, soia, linte și mazăre a crescut. În schimb, românii au pariat pe grâu, unde au câștigat mai mult, parțial, și în urma războiului din Ucraina.
Acum, cei de la vârful Uniunii Europene vor să stimuleze și producția celorlalte culturi și pentru consum, dar și pentru sănătatea terenului arabil. Anual, conform studiilor din 2022, un român mănâncă 8,7 kilograme de plante proteice, cu aproape un kilogram mai mult ca în 2019.