Politică

Frans Timmermans a demisionat din Comisia Europeană

Comisia Europeană a anunţat marţi demisia olandezului Frans Timmermans din funcţia de vicepreşedinte. 

Timmermans fusese confirmat cu câteva ore înainte pe prima poziţie din lista unei coaliţii a social-democraţilor şi ecologiştilor din Olanda, pentru alegerile din 22 noiembrie.

Președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, și-a exprimat recunoștința vicepreședintelui executiv Timmermans pentru mulți ani de activitate de succes pentru Comisie și cetățenii europeni și a acceptat această demisie cu efect imediat.

Președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a decis să îi atribuie vicepreședintelui Maroš Šefčovič rolul de vicepreședinte executiv pentru Pactul verde european. De asemenea, ea a decis să atribuie temporar responsabilitatea portofoliului pentru politica de acțiune climatică vicepreședintelui Šefčovič până la numirea unui nou membru al Comisiei de naționalitate olandeză.

Președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a declarat: „Îi mulțumesc lui Frans Timmermans pentru munca sa pasională și neobosită de a face din European Green Deal o realitate. A fost un membru cheie al Colegiului meu de comisari. Datorită contribuției sale excelente și angajamentului personal puternic, am făcut pași mari în îndeplinirea obiectivelor UE de a deveni primul continent neutru din punct de vedere climatic și în direcția creșterii nivelurilor de ambiție climatică la nivel global. Contribuția lui Frans Timmermans la activitatea Comisiei și la proiectul european depășește acordul verde european. El a contribuit la modelarea multor inițiative ale Comisiei, într-un adevărat stil colegial.”

Vicepreședintele executiv Timmermans a lucrat și în Comisia Europeană în 2014-2019 ca prim-vicepreședinte responsabil cu o mai bună reglementare, relații interinstituționale, statul de drept și Carta Drepturilor Fundamentale, înainte de a-și asuma responsabilitățile pentru Pactul Verde European în mandatul actual al Comisiei.

Vizualizări: 61

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Politică:

Citește și: