Economie

Hoteluri cu profit mare și salariați prost plătiți

Piaţa hotelieră a avut un profit record de 2 miliarde lei în 2022: marja de profit este de 20%. Și asta în timp ce angajaţii au printre cele mai mici salarii din economie, notează Mediafax.

 
Anul costurilor ridicate şi al unei inflaţii record le-a adus totuşi profituri record hotelierilor şi proprietarilor de unităţi de cazare. Au avut un profit net de 2 miliarde lei în 2022, potrivit datelor Registrului Comerţului.


Marja de profit este peste 20%, un nivel foarte mare pentru o industrie în care costurile sunt destul de ridicate, puţine ndustrii reuşesc să ajungă la astfel de marje. Cea mai profitabilă companie din piaţa hotelieră este societatea care administrează hotelul de cinci stele JW Marriott din Bucureşti, care a avut un profit net de 30,9 milioane lei şi o cifră de afaceri de 154 milioane lei în 2022.

 
Totuşi, cu o marjă de profit de peste 20%, angajaţii din hotelărie au printre cele mai mici salarii din economie. Ultimele date de la Institutul Naţional de Statistică arată că cele mai mici salarii din luna iunie a acestui an au fost înregistrate în hoteluri şi restaurante, de circa 2.525 lei. Spre comparaţie, salariul mediu net, în luna iunie, a fost de 4.600 lei.

 

Vizualizări: 125

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Economie:

Citește și: